SOC Központ

AllSafe WAAP SOC központ: A Kiberbiztonság Irányításának Központja

AllSafe WAAP SOC központ: A Kiberbiztonság Irányításának Központja

A kiberbiztonság kihívásokkal teli világában az AllSafe WAAP egyedülálló megoldást kínál a biztonsági műveletek központi irányítására és védelmére. AllSafe WAAP SOC (Security Operation Center) központja egy integrált rendszer, amely lehetővé teszi a kiberbiztonsági szakemberek számára az események felderítését, elemzését és válaszadását a gyors és hatékony védelem érdekében.

Az alábbi ismert érettségi szinteket határoztuk meg a keretrendszerünkben

Az alábbi ismert érettségi szinteket határoztuk meg a keretrendszerünkben

Az eredmények alapján definiáljuk SOC szerinti a kívánt állapot eléréséhez szükséges lépéseket.

 • Initial
 • Managed
 • Defined
 • Measured
 • Optimized

Jelentés készítő felület és TIES információk: Az AllSafe WAAP SOC központjának részét képzi a fejlett jelentés készítő felület, amely lehetővé teszi a biztonsági elemzők és biztonsági esemény kezelő személyzet számára, hogy kiértékeljék a kiberbiztonsági eseményekről és incidensekről szóló riasztásokat, illetve a riasztási eseményekről jelentést készítsenek azt rögzítsék és további elemzésre küldjék. Emellett az AllSafe WAAP a TIES  információit megküldi a SOC központba annak elemzésére, kivizsgálásra. Ez lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy részletesen megismerjék a különböző fenyegetéseket és támadásokat, és hatékonyan reagáljanak rájuk ismerjék fel az értékes ügyfelet, és a rosszindulatú botok vagy botlátogatásokat a készülő támadásokat a vedette oldal ellen. A kielemzést követően az értékes ügyfeleket az oldal irányába integrálják az oldal látogatói közé, ellenben a támadó robotokat kizárja az oldal látogatásából, ezzel az értékes ügyfelek látogatásai nem vesznek el, ezzel profit és bevétel növelő eljárással támogassak az oldal látogatásait, és védjék az ügyfelek személyes és pénzügyi adatait.

Nemzetközi IP figyelő és nyomkövető rendszer: Az AllSafe WAAP és annak SOC központja több nemzetközi IP figyelő és nyomkövető rendszerrel együttműködik. Ez lehetővé teszi a valós idejű hálózati forgalomfigyelést és az ismeretlen vagy gyanús IP-címek azonosítását. Az ilyen rendszerek segítségével a szakemberek nyomon követhetik a potenciális támadókat és megakadályozhatják a káros tevékenységeket még a kibertámadások bekövetkezte előtt is.

Támadás monitoring rendszer: Az AllSafe WAAP és annak SOC központja rendelkezik egy széles körű támadás monitoring rendszerrel, amely folyamatosan figyeli és elemzi a világszerte zajló támadásokat. Ez a rendszer lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy időben észleljék és reagáljanak az újabb fenyegetésekre és kibertámadásokra. Az adatokat a támadások jellegzetességeinek és trendjeinek azonosítására használják, segítve a proaktív védelmi intézkedések kidolgozását.

Mi az a SOC központ?

A SOC (Security Operations Center) központok fontos szerepet játszanak a biztonsági kihívások kezelésében. A SOC-ok olyan helyszínek, ahol a szervezet biztonsági eszközeinek, rendszereinek és folyamatainak figyelése, értékelése és kezelése történik. Az ilyen központok a kibertámadások és más biztonsági incidensek detektálására, megelőzésére és kezelésére szakosodott csapatokat alkalmaznak. A SOC központok számos olyan eszközzel és technológiával rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a számukra, hogy valós időben érzékeljék a biztonsági fenyegetéseket és incidenseket. Ezek az eszközök lehetnek például tűzfalak, víruskeresők, malware detektálók, adatbázisok, logfájlok, rendszerfigyelők és sok más hasonló eszköz. A SOC központok fontos szerepet játszanak a kiberbiztonsági stratégia megvalósításában és az incidensek kezelésében. Segítségükkel a szervezetek hatékonyan tudják kezelni a kockázatokat, megelőzni a biztonsági incidenseket és gyorsan reagálni a kiberbiztonsági fenyegetésekre.

 • TIES

  Jelentés készítő felület és TIES információk

 • DNSBL adatbázis

  Nemzetközi IP figyelő és nyomkövető rendszer

 • Támadás monitoring rendszer:

  Széles körű támadás monitoring rendszer

Mi az a SOC központ?

A legnagyobb előnye, hogy lehetőségünk van átgondolni, milyen szerepkörök alapján ki és milyen lépéseket fog ellátni akkor, ha bekövetkezik egy incidens. Az incidenskezelés nagyon időkritikus tevékenység, és ha nem gondolkodunk előre, akkor minden véletlenszerűen fog történni, mind a kommunikáció, mint a technikai lépések esetén. Ezzel időt veszítünk, ami azt veszélyezteti, hogy nagyobb lesz az üzleti kár.

Alapvetően arra kell felkészülnie egy SOC-nak, hogy bármilyen biztonsági incidenst kezelni tudjanak. Hogyan lehet ezt elkezdeni? Számos kategorizálási rendszer létezik. A VERIS kategorizálási rendszer, amely azt mondja, hogy alapvetően minden incidenst be tudunk sorolni 7 fő kategóriába: Hacking típusú incidensek: amikor valaki jogosulatlanul hozzáfér a webszerverünkhöz, végponti eszközünkhöz. Kártékony kódok vagy malware incidensek: gyakran találkozunk velük, nemcsak vállalati környezetben, hanem a mindennapjaink során is. Social engineering típusú incidensek: amikor a felhasználókat próbálják meg rávenni arra, hogy jogosulatlanul hozzáférést szerezzenek, illetve, hogy az adatvagyonnak a bizalmasságát, integritását vagy a rendelkezésre állását meg tudják szerezni. Nem megfelelő felhasználásból származó incidensek: Például valaki olyan weboldalakat böngész, amit nem lenne szabad, vagy éppen nem rendeltetésszerűen használja az IT eszközöket. Error hibatípus incidensek: Valamilyen működési hibából fakadóan történik kiberbiztonsági incidens. Általában ezekben kevesebb a humán érdekeltség. Ilyen lehet például, hogy elázik egy szerverszoba. Fizikai incidensek: Például, ha egy vállalati eszközt ellopnak, vagy valaki elveszíti.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon népszerűek a Security Operation Centerek, és az elmúlt években egyre több szervezetben jöttek létre. Vannak olyan kibervédelmi központok, akik szervezeten belül, Magyarországról látnak el regionális, globális szolgáltatásokat, illetve olyanok is, akik Magyarországon jelen vannak, de az incidenskezelési szolgáltatást az anyavállalattól veszik igénybe. Az AllSafe WAAP tűzfal magyarországi szolgáltatás és egyedi fejlesztésű tűzfal rendszer kimondottan a Net Világ Technology fejlesztési és ügyfeleinek hoztuk létre, de a rendszerhez lehet csatlakozni egy ügyfél státusz megszerzésével.

Az ügyfélstátusz megszerzéséhez, nem szükséges sok dolog megléte. Elsőnek is szerződést kell létesíteni egy szolgáltatásunkra, vagy a Net Világ Technology készítette el az Ön honlapját. A másik fontos dolog hogy a Net Világ Technology Adatközpontjába legyen elhelyezve a weboldala. Ha ezek a feltételek fent állnak máris lehetősége van az AllSafe WAAP rendszer bevezetésére.

Sajnos nincs, ha Ön nem a Net Világ Technology Adatközpontba kívánja elhelyezni a weboldalát, akkor nem lehetséges az AllSafe WAAP rendszer bevezetése. Ennek oka, hogy a teljes rendszert autentikálni szükséges egy incidens esetében, és egy harmadik fél szolgáltatója erre nem mutat hajlandóságot sem együttműködést. Legegyszerűbb példa: nem rendelkezik 24 órás ügyfélszolgálattal a Hosting biztosítója. Abban az esetben egy incidens esetében nincs mód az Ön tárhelyének ellenőrzésére, és beavatkozásra sem. Nem garantálja azt sem, hogy együttműködik külső felügyeleti rendszerekkel. A Technology Adatközpont, úgy van kifejlesztve, hogy 24 órás szerver felügyelti ügyfélszolgálattal egybekötött, így bármikor szerver szintű hozzáférése van a SOC központnak a szerverhez ezzel együttesen az Ön honlapjához vagy védendő adataihoz, egy incidens esetében skálázható vagy leállítható egy adott szolgáltatás, vagy akár elszigetelhető azonnal pár perc alatt is, folyamatos vírus monitoring végezhető a feltöltött fájlokon.

A Technology Adatközpont egy magyarországi szerver szolgáltatás, ahol az Ön adatait tároljuk. A nap 24 órájában szerver felügyeleti ügyfélszolgálattal amit a Net Világ Technology biztosít az ügyfeleinek. A Technology Adatközpontot csak az ügyfeleink vehetik igénybe azt külső szolgáltattatók részére nem biztosítjuk.